onvoorwaardelijke liefde - Reisverslag uit Rotorua, Nieuw Zeeland van Janine Janssen - WaarBenJij.nu onvoorwaardelijke liefde - Reisverslag uit Rotorua, Nieuw Zeeland van Janine Janssen - WaarBenJij.nu

onvoorwaardelijke liefde

Door: janientje

Blijf op de hoogte en volg Janine

12 Augustus 2007 | Nieuw Zeeland, Rotorua

Onvoorwaardelijke liefde. Wat betekend dat eigenlijk? Wat houdt het in? Iedereen spreekt erover en denkt erover na, maar daar draait het uiteindelijk niet om. Bij onvoorwaardelijke liefde draait het om wat je doet, hoe je reageert op het moment dat de ander je het meest nodig heeft. Op het moment dat hij of zij jou steun nodig heeft om verder te kunnen met zijn of haar leven. Het moment dat jij zijn of haar belang boven dat van jou stelt, als je alles voor iemand over hebt, zonder er iets voor terug te verwachten, dan hou je onvoorwaardelijk van iemand.

Maar is een mens in staat om onvoorwaardelijk van een ander mens te houden? Is een mens op dat moment echt gelukkig?

Toen ik te horen kreeg dat ik mijn baan kwijt was, was het alsof de grond onder mijn voeten weggeslagen werd, alsof ik in vrijeval raakte, zonder parachute en zonder zicht op het einde…. Ik heb geprobeerd me overal aan vast te klampen. Aan van alles en nog wat, aan Stefan, aan mijn ouders, aan alles wat je maar iets te doen geeft overdag (zoals strijken, opruimen, boodschappen doen etc). Ik had het nodig om iets omhanden te hebben, vooruitzicht op iets vastigs iets goeds te hebben en ik had de steun van mijn ouders en vriend nodig. Ik was bang, bang voor de toekomst omdat ik daar geen zicht op had, bang voor alles wat komen ging. Ik was volledig in paniek en had alle steun hard nodig die ik kon krijgen.....

Mijn vriend kon dat helaas niet aan en toen hij het dan ook uitmaakte was het alsof ik de bodem raakte met 200 km per uur, gebroken, verdoofd, meer dood dan levend…. Voor mij was dat echt een dieptepunt, een teken dat ik zelf iets moest doen met mijn leven. Zelf het heft in handen moest nemen, niet meer afwachten tot anderen iets deden en me daar op aanpassen, ik werd gedwongen om voor mezelf te kiezen en dat te doen wat ik wilde, in mijn eentje..... want op dat moment besefte ik dat ik niets meer had, echt helemaal niets meer…

De beslissing om naar NZ te gaan werd voor mij op dat moment erg makkelijk. Niets meer wat me nog bond aan Nederland. Ik wilde alleen nog maar weg, weg van de plek die me zo ongelukkig maakte, rust om me heen, nieuwe mensen, nieuwe omgeving: een nieuwe start! Ik wilde terug naar de plaats waar ik oprecht gelukkig ben geweest, terug naar NZ, maar de tijd die ik daar had, samen met mariette in Palmy, die bestaat niet meer.... Die tijd ligt in het verleden en helaas is het verleden nooit meer terug te halen.

Ik moet leren leven met zoals het nu gaat, het hier en het nu. Ik moet leren accepteren dat ik mijn (ex)vriend kwijt ben (zowel als vriend als geliefde), dat ik geen baan nodig heb als houvast in mijn leven, dat ik ook zo gelukkig kan zijn.... Ik moet leren dat het niet erg is om een paar weken meer vakantie te hebben. Dat het hier heel normaal is om ieder jaar van baan te veranderen, rond te trekken en te werken wanneer het jou of je baas uitkomt.
Ik moet leren om zelf het heft in handen te nemen. Zelf beslissingen te nemen, als ik iets wil doen, het ook moet doen, want er is niemand anders die het voor je doet... niemand anders dan jij!!!

Ik moet leren voor mezelf te kiezen, zelfstandig gelukkig te zijn, onafhankelijk van mijn baan of mijn geliefden. Ik moet minder druk op hen leggen, ze meer vrijheid geven, mijn geluk niet van hen af laten hangen. Ik weet dat ik dat in het verleden wel gedaan heb, sorry daarvoor.

Maar die weg is moeilijk, hard en lang. Het zal me nog wel een paar maanden kosten eer dat ik weer het gevoel heb dat ik nuttig ben. Ja ik denk dat dat voor mij gelijk staat aan gelukkig zijn; nuttig voor anderen te zijn! niet voor mezelf, maar voor anderen en dat is verkeerd! heel erg verkeerd!

Ik merk dat zodra iets tegenzit ik een beetje de depressieve kant op ga, negatief ga denken en dat wil ik niet, zo ben ik niet, niet in mijn diepste wezen tenminste. Maar op het moment ben ik nog zo hard bezig om uit die krater te komen die ik geslagen heb toen ik de bodem raakte, dat alle tegenslagen me terug de afgrond in slingeren! terug de diepte in. Het zal nog lang duren voordat ik weer zelfstandig gelukkig kan zijn, mijn hart ergens volledig aan kan overgeven... pas dan kan ik bewust verder aan mijn toekomst bouwen. MIJN toekomst, niet die van iemand anders, maar die van mij! Niemand anders doet het voor me...

Ik moet leren alles los te laten, afspraken te maken en vervolgends ze opnieuw te maken... af te wachten, mensen genoeg tijd te geven ze ook na te komen, zonder druk op ze te leggen! Ik moet leren om geduld te hebben.... leren om op eigen benen te staan, zonder dat ik een vriend nodig heb of werk... Ik weet dat ik niet alles alleen hoef te doen, maar totdat ik uit die krater ben wil ik dat wel graag, ik moet mijn zelfvertrouwen weer opbouwen en dat kan ik beter alleen doen. Tot die tijd zal ik instabiel blijven, vaak in huilen uitbarsten om kleine dingen, depressief worden vanwegen kleine tegenslagen, geen man of jonge meer in mijn leven toelaten. Pas als ik die berg weer op ga, zodat ik wat van de toekomst kan zien, zal er weer ruimte zijn voor anderen. tot die tijd ben ik een soort aandachtsmagneet, heb ik heel veel aandacht nodig zonder dat er wat voor terug verwacht wordt. Helaas zal niemand me dat kunnen geven... Wie wil nou mij horen praten over alle problemen die ik heb, over alles wat ik mij aantrek, mij de grote hoeveel heid positieve aandacht geven die ik nodig heb op het moment... wie zou dat nou willen?? Wie kan er nu onverwaardelijk van mij houden??

dus tot die tijd, blijf ik alleen...

• 12 Augustus 2007 - 03:48

Janientje:

ik denk oprecht dat alleen je directe familie in staat is om onvoorwaardelijk van je te houden: bedankt pap, mam en lieke voor al jullie steun.

• 12 Augustus 2007 - 06:44

David:

En jij zelf...
    Liefs, David

• 12 Augustus 2007 - 09:20

JoJo:

Wat David al zegt: En jijzelf!!!!
    Alles komt goed, het kost alleen wat tijd. Ik was ook enigzins teleurgesteld toen ik weer terug kwam in Texas.....de geweldige sfeer van toen ik stage liep was heel anders.....het is gewoon een moment geweest, een geweldige tijd die je eenmaal meemaakt en daarna voorgoed in je geheugen blijft. Helaas is niks voor altijd en zul je het moeten doen met de nieuwe omstandigheden. Ik vind het heel goed van je dat je de stap hebt genomen helemaal naar de andere kant van de wereld te gaan en een eigen (nieuw) leven op te bouwen !!!!!! Een lieve man in je leven, dat komt wel weer. Probeer er het beste van te maken !!!!! (hoor mij praten, ik doe ook niks als negatief de laatste tijd, geen uitzicht op een baan, geen geld voor de huur enz...... ) Blijf positief. Probeer eens aan de DVD "the secret" te komen.,....wellicht heb je er wat aan!
    Zet em op en ga ervoor daar in NZ !!!
    Enne, ik blijf altijd van je houden hoor!! Je bent een geweldige vriendin!!!

Dikke knuffel en kusje, JoJo

• 12 Augustus 2007 - 09:54

Remon:

Janine

Respect! Op zoek naar de "basis" ben ik ook al geruime tijd, tot die tijd ook hier geen ander. Missen doe ik veel, maar weet dat de toekomst wel weer iets moois voor mij op de plank heeft liggen. Houden van een ander begint bij houden van jezelf. Pas dan geef je iets kostbaars weg als je "ik hou van je" tegen een ander zegt. Ik denk dat maar weinig mensen zo in de race zitten. Ik weet dat over een tijd, ik wel iets kostbaars weg te geven heb. En over onvoorwaardelijke liefde...je zoekt naar iets wat nooit te vinden valt (typisch iets voor een romanticus). Onvoorwaardelijke liefde overstijgd het menselijke...maar het streven naar deze onvoorwaardelijkheid is een mooi gedachtegoed. Janine, echt...ik wens je veel succes en al het goeds toe daar in NZ! Vind het keer op keer fantastisch om weer een verhaaltje van je te lezen.

Liefs,
    Moi...

• 12 Augustus 2007 - 14:05

Marjet:

In this world of change, nothing which comes stays and nothing which goes is lost..you carry your world inside you!
    So dont be affraid to be alone, its a chance to find yourself and to become stronger!
    They say the secret of health for both mind and body is not to mourn the past, not to worry about the future, not to anticipate troubles, but live the present moment wisely and earnestly.

And Janine, we are all travellers in the wilderness of this world, and the best that we can find in our travels is an honest friend..through lifes journey im so grateful we met! Im always here to listen...

• 13 Augustus 2007 - 08:51

Cathalijne:

Hoi Janine,

Je hebt een moeilijke tijd achter de rug en waarschijnlijk ook nog wel even voor de boeg. Maar laat jezelf niet vallen. Je bent héél moedig en sterk, anders had je deze beslissing niet genomen: in je eentje naar NZ toe om daar opnieuw te beginnen. Echt heel dapper!!! Hou dat in gedachte, meid. En wees trots op jezelf, want dat mag gewoon, hoor.

Tip van de dag: leer van de fouten die je maakt en geniet volop van de mooie momenten. Focus je op de positieve kant van zaken, zoek die ook in alles wat er mis gaat of lijkt mis te gaan. Er is altijd iets positiefs dat je kunt leren. :)

Liefs en heel veel sterkte,
    xx Cathalijne

• 13 Augustus 2007 - 12:15

Sam:

Hey meis,

Wat een heftig stuk zeg!!
    Maar zoals ik laast al tegen je gezegd heb. De mensen die er nu voor je zijn hebben voor jou ook een plekje in hun hart. Dat is messchien nog niet onvoorwaardelijk daar moet in sommige gevallen aan gewerkt worden. En natuurlijk doen sommige vriendschappen pijn. Dat betekent alleen maar dat er veel liefde aan beide kanten zit. Anders deed je die moeite niet. Ik snap dat je het nu niet zo voelt maar meis bijt je vast in de gedachtes die je nu hebt...
    Je zit op de goede weg en die moet je zoals je zelf al zegt alleen bewandelen.
    Maar weet wel dat je van onverwachtse kanten hulp krijgt...
    Lieverd je berg word vanzelf kleiner en je klim wordt alleen maar zonniger ik weet het zeker.

Schat hou je taai..
    Dikke kus je buurtje

• 15 Augustus 2007 - 16:38

Kaat:

Soms moet je rockbottom raken om in te zien dat er dingen moeten veranderen. Dat is heel zwaar en dan voel je je heel erg alleen. Maar weet je, vanaf dat punt kan het alleen maar beter gaan! Dieper dan diepst kan je niet. The only way is up now.
    Heb zelf ook zo'n periode meegemaakt vorig jaar en nu na een jaar kan ik echt zeggen dat dat leerproces de oorzaak is van mijn geluk nu. Ik voel me sterk, gegroeid en ik kan de hele wereld aan. Ik spreek je over een jaar! Komt goed met je, echt waar.

x Kaat

• 16 Augustus 2007 - 10:34

Lieke:

lieve janine,
    ik vind het heel knap dat je voor jezelf alle dingen op een rijtje hebt gezet waaraan je wil werken, geen angst hebt voor (negatieve) feedback en besloten hebt voor jezelf te kiezen.

De stap die je daarbij hebt genomen om naar NZ te gaan is een hele grote, misschien ook moeilijke stap. Op lange termijn weet ik wel zeker dat deze stap, op nieuw beginnen in NZ, je veel goeds zal doen.
    Neem de tijd om aan dingen te werken, maar verlies niet het vertrouwen in mensen en vooral niet in jezelf!

Jij bent altijd mijn grote zus geweest, die overal goed in is en al is dat niet zo, mij wel doet geloven dat het zo is.
    Het is niet erg om af en toe je zwakte te tonen, mensen kijken niet anders naar je, voor mij blijf je nog steeds mijn grote zus die alles kan, alleen heb je t nu moelijk.

Dus janine, verzamel alle moed, geef het vertrouwen in jezelf en anderen niet op. Je bent een sterke persoonlijkheid, al zit die nu heel diep! Je moet de tijd nemen om die terug te vinden.

En jij hebt inderdaad geen man nodig om je goed te voelen! Zeg gewoon elke morgen tegen jezelf in de spiegel :"goedemorgen, ik ben janine, ik ben trots opmezelf en ik hou van mezelf!" omdat je t waard bent!

Ik heb in ieder geval vertrouwen in je en ben heel trots op je dat je deze stappen hebt genomen en gaat nemen!

sterkte en kop op grote zus!!!

liefs en een dikke zoen,
    je zusje